Precis som i början av Corona-pandemin är många produkter tomma på hyllorna i snabbköpet. Den här gången är det särskilt brist på matolja. Vad ligger bakom.

Den som just nu vill köpa matolja i Tyskland kan behöva lite tur. I många discounters och stormarknader är både solrosolja och rapsolja slut i lager.

Tomma hyllor på Lidl, Edeka och Co.: Vissa tänker nog genast på början av Corona-pandemin låda med lås. När den första avspärrningen beslutades stormade folk marknaderna och hamstrade en rad produkter. Förutom livsmedel med längre hållbarhet, som pasta och konserver, var toalettpapper särskilt populärt.

Precis som under tiden då de var inlåsta: Hoarding är tillbaka

Nu råder det alltså brist på matolja, trots att man har hamstrat – även i München! Detta bekräftas också av ett test som AZ genomförde i måndags i både en Edeka- och en Lidl-butik i Sendling.

I det senare fallet är bristen till och med så stor att det finns ransoneringsindikationer. „Max. 2 flaskor per köp“ står till exempel på handskrivna lappar bredvid prislappen. Bredvid den finns en annan anteckning: „Tyvärr är den här artikeln inte tillgänglig för tillfället. Vi ber om er förståelse.“

Rationering av information i snabbköpet.

Tomma hyllor i snabbköpet: Vad Lidl, Edeka och Aldi säger

Tillgången på varor i butikerna är i princip garanterad, sade Lidl till AZ på en fråga. „Endast enskilda produkter kan drabbas av leveransförseningar.“ Oavsett den nuvarande situationen är de varor som erbjuds endast tillgängliga i „hushållskvantiteter“ som tidigare.

Edeka Südbayern, som bland annat ansvarar för butikerna i München, kommenterade på samma sätt den aktuella situationen, som en talesman på AZ:s fråga beskrev som „mycket dynamisk“.

För närvarande kan en tillräcklig tillgång till alla produkter för dagliga behov garanteras. „I enskilda fall kan det dock uppstå kortsiktiga flaskhalsar i utbudet av vissa produkter. Detta gäller särskilt för matoljor, varav en del också kommer från Ukraina“, fortsätter talesmannen. Det finns fortfarande ingen anledning att köpa ytterligare förnödenheter.

Discountern Aldi Süd sade att man observerade en starkare efterfrågan på vissa produktgrupper. Det kan hända att enskilda artiklar var slut under en kort tid. „Vid större efterfrågan förbehåller vi oss rätten att, som alltid, tillfälligt begränsa den kvantitet som säljs per kund.“

Det finns knappt någon matolja kvar: Detta är skälen till detta

Men varför är hyllorna för närvarande till största delen helt tomma? Det finns flera orsaker till oljebristen.

En av de viktigaste är kriget i Ukraina, som har rasat i nästan tre veckor nu. Ukraina är en av de viktigaste exportörerna av oljeväxter som raps och solrosor.

Jordbruket har stor betydelse i landet – inte för inte anses Ukraina vara Europas brödkorg: enligt FN:s uppgifter var spannmål som vete, råg och korn den största varugruppen bland all export 2020, med en total andel på 19,1 procent – långt före stålprodukter (15,6 procent). Fetter, oljor och vaxer av animaliskt eller vegetabiliskt ursprung kom på tredje plats med 11,7 procent.

Association: Solrosolja kommer att bli ännu mer sällsynt.

Men redan före kriget i Ukraina var situationen spänd: På grund av en misslyckad skörd i Kanada och koronarelaterade logistikproblem steg priserna på solrosolja märkbart redan för flera veckor sedan.

Enligt BVLH (Bundesverband der Deutschen Lebensmittelwirtschaft) finns det ingen nationell underförsörjning av baslivsmedel, vilket man hävdar i ett svar på en AZ-förfrågan. „Situationen kan vara annorlunda i vissa områden och regioner, till exempel när det gäller matoljor eller mjöl. Detta beror främst på den aktuella situationen i respektive leveranskedja, vilket Christian Boettcher från BVLH förklarar.